Aktivnosti udruge

Nakon što je obilježena 25. obljetnica 101. br ZNG-a/HV-a uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Vijeća i MO GČ Podsused – Vrapče i Vijeća i MO GČ Stenjevec, težište aktivnosti Udruge dano je na realizaciji preostalih zadaća iz Programa rada i projekata Udruge.

Iz projekta Promicanje vrijednosti Domovinskog rata kroz  kulturna, sportska i (pri)povijesna druženja branitelja i građana, kojega sufinanciraju Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Zagreb, a vodi Ivan Šoštarić, realizirane su aktivnosti u svezi znakovitih datuma i odavanja počasti poginulih nam suboraca. Obilježen je nadnevak mobilizacije, Dan neovisnosti, sudjelovanje u obilježavanju 25. obljetnice bratske nam 130. br HV-a iz Osijeka,  Dan svih svetih, posjet načelniku Općine Pokupsko i odavanje počasti poginulim braniteljima.

22. listopada 2016. izaslanstvo Udruge: Ahmet Puškar, Sergije Dražić, Ivan Šoštarić, Dragan Dukmenić, Dragan Lončar i Željko Piščetek, uzvratnim posjetom nazočili su obilježavanju 25. obljetnice 130. br HV-a, Osijek.

Nakon svete mise, koju je u Kapucinskoj crkvi Svetog Jakova u Osijeku predvodio fra Ante Kukavica (naš legendarni dušobrižnik na istočnoslavonskom bojištu), izaslanstvo je na Trgu slobode ispred Spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, položilo vijenac i zapalilo svijeće, a potom se na Sajmu braniteljskih zadruga Osijek 2016. upoznalo s proizvodima branitelja – zadrugara. Na Svečanoj akademiji družili smo se s braniteljima Osijeka, koje je u ime Stoprve pozdravio predsjednik Ahmet Puškar, te zapovjedniku 130.  pukovniku Živku Mijiću i predsjedniku Udruge 130. Zlatku Dernaju uručio prigodne poklone. Potom je izaslanstvo odalo počast poginulim suborcima na istočnoslavonskom bojištu polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred centralnog Spomen križa kraj Paulin Dvora.

U povodu Dana svih svetih izaslanstvo Udruge 31. listopada odalo je počast poginulim i umrlim suborcima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred Spomen križa na mjesnom groblju u Stenjevcu. U nazočnosti članova obitelji, izaslanstava GČ i MO Stenjevec i GČ i MO Podsused – Vrapče, HVIDRE Susedgrad, predstavnika udruga dragovoljaca i branitelja s područja Susedgrada, evocirali smo uspomene na poginule nam suborce

Posjet Općini Pokupsko 2. studenoga obavilo je izaslanstvo Udruge: Ahmet Puškar, Sergije Dražić, Siniša Ratković i Ivan Šoštarić, na inicijativu Siniše Ratkovića, a u cilju obilježavanja mjesta pogibije pripadnika brigade na Pokuplju 1991. Izaslanstvo je primio općinski načelnik Božidar Škrinjarić, koji tu dužnost obnaša od 1995. (i dragovoljac je DR-a). Sastanku je nazočila i voditeljica Knjižnice Pokupsko gospođa Gordana Markuz. Načelnik nas je upoznao s idejnim projektom izgradnje jedinstvenog spomenika za sve poginule branitelje na Pokuplju, bez posebnog isticanja imena poginulih, koji je u pripremnoj fazi izgradnje. U nastavku suradnje potrebito je da se angažiraju i članovi naše Udruge i pridonesu izgradnji spomenika i obilježavanju mjesta pogibije naših suboraca na Lasinji i Pokupskom.

Potom smo obišli spomen obilježje na mostu iznad Kupe i odali počast poginulim nam suborcima i svim hrvatskim braniteljima.

VRH