Postprodukcija filma 101. brigada HV-a

Završili smo produkcijski dio i došli pred sam kraj postprodukcije filma. Sukladno Projektu Udruge radnu inačicu filma prezentirati smo na zatvorenoj projekciji Vrijednosnom sudu 25. siječnja 2017. Nazočili su: sugovornici na filmu, zapovjednici brigade i bojni, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Gradskog ureda za branitelje, predsjednici GČ Podsused – Vrapče (i VMO) i GČ Stenjevec (i VMO), predsjednik HVIDRE Susedgrad, predstavnici znanstveno-stručnih institucija te donatora i sponzora. Nazočio je 81 gledatelj/ica. Ispred Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara, pomoćnik ministra, ispred Ministarstva obrane Zoran Piličić, pomoćnik ministra, ispred Grada Zagreba –Gradskog ureda za branitelje Vlasta Ivčević, zamjenica pročelnice Ureda i dr.

U filmu redatelja Mire Andrića, stožernog brigadira, s bogatim ratnim i redateljskim iskustvom, u cca 70 minuta prikazane su demokratske promjene, početak Domovinskog rata i ratni put junačke 101. te  višegodišnja  suradnja Udruge i škola, pripadnika brigade i učenika u promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

Nakon projekcije, iako nije bila predviđena rasprava, njih desetak se javilo za riječ. Među kojima pomoćnik ministra hrvatskih branitelja gospodin Dinko Tandara, pomoćnik ministra obrane gospodin Zoran Piličić  i zapovjednik brigade gospodin Ivica Hrnčić. Ocijenili su da je ratni put 101. prikazan objektivno i vjerodostojno, s brojnim prilozima te zahvalili članovima Udruge na uratku. S porukom da treba iznaći dodatna financijska sredstva za završetak filma.

Razmotrili smo hvale vrijedne pisane primjedbe i prijedloge, od kojih većina odnosi se na nadopunu i produljenje filma. U tijeku je ponovno pregledavanje, revidiranje i uređivanje filma, a potom pod stručnim nadzorom redatelja i voditelja projekta pristupit će se montaži i ostalim radnjama finalne inačice filma.

Upravni odbor Udruge 8. veljače 2017. razmatrao je cjelovito financijsko izvješće. Voditelj projekta Tomislav Pavić iscrpno je informirao o prihodima i rashodima za film od početka (2015.) do završne faze filma (siječanj 2017.). Sveukupno na produkciju filma, predračunske vrijednosti 250.000,00 kuna, utrošeno je 55.175,55 kuna s PDV-om. Upravni odbor prihvatio je izvješće i zaključio da je neminovno nastaviti s animiranjem donatora i sponzora u prikupljanju sredstava za završetak filma. Zahvalio je svim članovima Udruge koji su radili na filmu. Bez naknade (iako su imali pravo) za intelektualni rad, dnevnice, prenoćišta, osobne troškove i druge pripadajuće isplate, završili su film stvarne vrijednosti iznad ukupno utrošenih sredstava.

Upravni odbor Udruge zaključio je da se nastavi s pripremom filma za umnožavanje i distribuciju. S obzirom na raspoložive video-zapise i fotografije pripadnika brigade, zaključeno je da se uz osnovni film, pripreme i prilozi. Npr. monografija 101., video-zapisi pripadnika brigade prema bojištima, spomenici i spomen obilježja poginulih suboraca, aktivnosti Udruge  i sl.  Najvjerojatnije na DUAL LAYER DVD-u.

Film s prilozima na DVD-u bio bi:

- dragocjen poklon i zahvalnost domovine Hrvatske svojim braniteljima – pripadnicima Stoprve (umjesto odličja) koji su u Domovinskom ratu pridonijeli  njezinoj obrani i stvaranju,
- poučan dokumentarni video-zapis za promicanje istine o Domovinskom ratu u školama, stručnim i znanstvenim institucijama,
- vjerodostojan i trajni video-zapis o doprinosu  pripadnika Stoprve u Domovinskom ratu za povijesno sjećanje i vojno-povijesnu znanost.

Za pripremu, umnožavanje i distribuciju filma s prilozima, u nakladi od 3000 kom, procjenjujemo da je potrebito minimalno 76.000,00 kuna.

Molimo pripadnike 101. brigade ZNG-a/HV-a koji žele film na DVD-u da nam se jave dopisom na Udrugu, Medarska 80, 10090 Zagreb, s kratkim opisom svojega ratnog puta i ustupe nam svoje video-zapise i fotografije za potrebe filma.

VRH