Predstavljena monografija 101. Brigade HV-a

Monografiju 101. BRIGADA HV-a, u siječnju 2013., izdala je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 101. brigade – Susedgrad u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Opsežne poslove prikupljanja, razvrstavanja i proučavanja gradiva, provedbe istraživanja i intervjua te pisanja tekstova, izrade priloga i pripremanja Monografije za tisak – autori Ivan Brigović i Ivan Radoš; redaktor Tomislav Pavić; Uređivački odbor na čelu s Antom Radaljem (predsjednikom), Mirom Andrićem (urednikom) i članovima: Stjepanom Balabandom, Stjepanom Bratkovićem, Ivicom Hrnčićem, Frankom Križmanom, Jozom Petraševićem, Ahmetom Puškarom, Stjepanom Puškarom i Matom Rupićem; u suradnji jednog broja članova Udruge – pripadnika brigade, realizirali su za nešto više od godine dana. Brojne fotografije znanih i neznanih pripadnika brigade i prijatelja – ratnih  fotografa Marka Perića i Aleksandra Božića, zemljovidi (u pripremi Tomislava Pavića i  obradi bojnika Joze Stanića i Borisa Kržića), sheme (u pripremi Tomislava Pavića i obradi Nikole Perića, Blaženke Kržić i Ane Sović) te prilozi i sjećanja pripadnika brigade obogatili su realan prikaz ratnog puta brigade. Posebno su dirljiva stradavanja naših suboraca, kojih se s ponosom sjećamo i njima u vječnu spomen i zahvalnost objavljeni su njihovi  životopisi, fotografije, spomenici i spomen obilježja. Recenzirali su je: general zbora mr. sc. Josip Lucić, dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Ante Nazor, lektorirala Julija Barunčić Pletikosić, prof., a kazalo izradio Natko Martinić Jerčić, prof. Kolumna d.o.o. pripremila je, a Grafički zavod Hrvatske tiskao u ograničenom broju primjeraka (1000 kom., zbog nedostatka financijskih sredstava). Bez financijske potpore grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Metalminerala iz Zagreba ne bi bilo ovog povijesnog zapisa o junačkoj 101. brigadi ZNG-a/HV-a.

Predstavljanje Monografije najavljeno je putem svih medija, a posebice na HTV-u 12. siječnja 2013., u emisiji Veterani mira.

Monografija je predstavljena u Zagrebu, 15. siječnja 2013., na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kojoj je nazočilo preko 400 sudionika: pripadnika brigade, članova obitelji poginulih, RVI, uzvanika i izaslanika predsjednika RH i Sabora RH, osobno ministar obrane gospodin Ante Kotromanović, izaslanika ministra branitelja i načelnika GS OS RH i dr. Sudionike nije spriječio niti snijeg (visine 68 cm), koji u toj količini u Zagrebu nije pao od 28.2.1895. (84 cm), a niti ih je smetalo stajanje zbog prepune dvorane.

U ime nakladnika nazočne je pozdravio Stjepan Bratković, predsjednik UHBDR 101. brigade – Susedgrad, te zahvalio pojedincima i svima koji su pridonijeli nastanku Monografije. Monografiju su predstavili, pod stjegovima Hrvatske, Zagreba i 101. brigade ZNG-a/HV-a uz ljepotu izgleda i pjevanja DESIDERIUM-a – zbora Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Stenjevec: Ante Radalj, dipl. ing. – predsjednik Uređivačkog odbora, autori Ivan Brigović, prof. i Ivan Radoš, prof., urednik stožerni brigadir Miro Andrić, prof., recenzent dr. sc. Ante Nazor i mr. sc. Tomislav Pavić, prof. – redaktor i moderator. Naš prijatelj – dragovoljac Domovinskog rata, doajen hrvatskog glumišta Žarko Potočnjak, u spomen svim poginulim suborcima pripovijedao je sjećanja naših suboraca na poginule (11) i ranjene (15) prijatelje u boju za Paulin Dvor (27.11.1991.). Ratni zapovjednici pukovnik Ivica Hrnčić i stožerni brigadir Jozo Petrašević, zajedničkim nastupom, zahvalili su svim pripadnicima brigade na junaštvo, njihovim obiteljima i svima koji su nam pomagali u bojnim djelovanjima i stvaranju Monografije. Budućim generacijama obznanjujemo istinu o žrtvi i doprinosu pripadnika STOPRVE i pridodanih joj postrojba u DR-u, s porukom NE ZABORAVIMO!

12. studenoga 2013. predstavljena je i u Hrvatskom državnom arhivu, u Zagrebu, u organizaciji suizdavača Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Predstavili su je recenzent dr. sc. Ante Nazor, urednik stožerni brigadir Miro Andrić, prof. i autori Ivan Radoš, prof. i Ivan Brigović, prof.

I u istočnoj Slavoniji, u Antunovcu, je 25. listopada 2013., predstavljena monografija 101. BRIGADA HV-a, koju suorganizirali Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac i Ahmet Puškar, predsjednik UHBDR 101. brigade Susedgrad. Predstavili su je autori Ivan Radoš, prof. i Ivan Brigović, prof., predsjednik Uređivačkog odbora Ante Radalj, dipl. ing., urednik stožerni brigadir Miro Andrić, zamjenik ratnog zapovjednika brigade pukovnik Stjepan Puškar, predsjednik Udruge pukovnik Ahmet Puškar i redaktor monografije mr. sc. Tomislav Pavić, prof. Predstavljanju su nazočili brojni uzvanici Osječko – baranjske županije, grada Osijeka, Đakovačko-osječke nadbiskupije, općina Antunovac, Ernestinovo, Vladislavci i Punitovci, škola, medija i dr. Nazočili su i naši dragi ratni prijatelji (s kojima smo potpisali povelju o prijateljstvu 1992.) iz 122. br HV-a, na čelu s ratnim zapovjednikom Zvonimirom Bercom i iz 130. br HV-a, na čelu s ratnim zapovjednikom pukovnikom Živkom Mijićem, te dečki iz Udruge veterana 122. br HV-a Đakovo. Monografija je predstavljena na rođendan prijateljske nam 130. slavonske brigade HV-a i svim njezinim pripadnicima čestitali smo Dan brigade – 25. listopada. Izaslanstvo Udruge odalo je počast poginulim pripadnicima 101. brigade HV-a na istočnoslavonskom bojištu, prema mjestima pogibije.

Izdavanjem monografije o 101. brigadi ZNG-a/HV-a, na inicijativu stožernog brigadira Joze Petraševića, ratnog zapovjednika brigade (od 1991. do 1997.) i bojnika Stjepana Bratkovića, predsjednika Udruge, ostvaren je projekt djelovanja Udruge HBDR-a 101. brigade Susedgrad i stvoren je trajni zapis za povijesno sjećanje i povijesnu znanost.

Monografija je spomen na junačka djela pripadnika 101. brigade ZNG-a/HV-a, jedne od prvih pričuvnih brigada ZNG-a u hrvatskim Oružanim snagama i prva zagrebačka, koju je GS HV-a nakon napadnog boja, kojega je briljantno izvela preko rijeke Kupe kod Pokupskog, izvukao i uveo u boj na istočnoslavonsko bojište u vrijeme pada Vukovara. Ona je i povijesno vojno-stručno djelo i podloga za buduća povijesna istraživanja. Objavljujemo je na web-stranici i dajemo na čitanje svima, ne samo povjesničarima, a posebice vojnim osobama i mladima.

Želja nam je da čitatelje, nakon što se upoznaju sa sadržajem, potakne na proučavanje, istraživanje i promicanje ostvarenih rezultata bojeva,  koje je tijekom Domovinskog rata vodila 101. brigada ZNG-a/HV-a  i njoj pridodana 1. samostalna satnija Podsused (prva u RH – osnovana 9. rujna 1990.) te adekvatno valorizira doprinos brigade hrvatskoj vojnoj tradiciji i hrvatskoj vojnoj povijesti.

I zato, posebice u spomen na četrdeset i devetoricu poginulih nam suboraca, neka ovo djelo ostane trajni zapis i spomen mladosti, ljudskoj krijeposti, odlučnosti i neizmjernoj ljubavi prema domovini – Republici Hrvatskoj, za čiju slobodu i neovisnost svoj obol dadoše i pripadnici 101. brigade ZNG-a/HV-a Susedgrad.

VRH