Pripovijedanje učenicima

Projektom: Promicanje vrijednosti Domovinskog rata kroz kulturna, sportska  i (pri)povijesna druženja branitelja i građana, kojega sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, definirane su projektne zadaće (pri)povijesna druženja. Za njih izvan Zagreba zaduženi su Tomislav Pavić i Ivan Šoštarić. Osmislili smo sadržaj i ravnateljima škola u istočnoj Slavoniji poslali prijedlog nastavnih materijala te utvrdili satnicu.

Prijevoz tima pripovjedača u sastavu: Tomislav Pavić (voditelj tima), Ahmet Puškar, Dobromir Radušić, Sergije Dražić, Ivan Šoštarić, Mladen Tucibat i Dragan Lončar te u Osijeku Franjo Tokić, zapovjednik  antunovčana , donirao je  Taekwondo klub “Susedgrad – sokol” svojim kombi-vozilom. Vozio ga je tajnik kluba Anđelko Vučenik, predsjednik Vijeća MO Gornje Vrapče.

O bojevanju Stoprve nakon pada Vukovara i o suradnji sa slavonskim brigadama u obrani Osijeka i zaustavljanju daljnjeg prodora snaga JNA i pobunjenih Srba, pripovijedali smo 15. studenoga 2016. osmašima škola: Mate Lovraka u Vladislavcima, Ernestinovo u Ernestinovu, “Antunovac”  u Antunovcu i Vladimir Nazor u Čepinu.

Pripovijedanju su nazočili i ravnatelji škola, načelnici općina: Vladislavci, gospodin Marjan Tomas i Ernestinovo, gospodin Matija Greif.

Tijekom druženja zamijetili smo, s ushićenjem, da su učenici pripremljeni za pripovijedanje.

Bili su motivirani i aktivni sugovornici, s vrlo zrelim pitanjima. U isto vrijeme i zabrinuti zbog zamjetne podjele među hrvatskim braniteljima i nedovoljnog angažiranja u pripovijedanju mladima o svojim ratnim iskustvima.

Na nasipu između Paulin Dvora i Ernestinova, ispred Spomen križa poginulim braniteljima 101. brigade HV-a odali smo počast 35-orici poginulih nam suboraca.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 17. studenoga članovi Udruge s učenicima osnovnih škola Susedgrada odali su počast paljenjem svijeća u Ulici grada Vukovara u Zagrebu.

U OŠ Milke Trnine u Križu, 18. studenoga Tomislav Pavić sudjelovao je u Programu Vukovar – Grad heroj. Osmislili su ga članovi literarne i novinarske skupine i realizirali pred oko 400 učenika od 1. do 8. razreda. Tomislav Pavić učenicima je pripovijedao o bojevima koje je 101. brigada ZNG-a vodila, nakon pada Vukovara, na istočnoslavonskom bojištu. Iako su stajali, učenici su pozorno pratili prezentaciju svojih vršnjaka i pripovjedača. I tako svake godine učenici od 1. do 8. razreda slušaju pripovijedanje gosta, sudionika Domovinskog rata o znakovitim bojevima u obrani domovine Hrvatske.

VRH