Sjećanje na žrtvu Ernestinova i poginule branitelje

Slijedom višegodišnje suradnje s našim domaćinom Matijom Greifom, dragovoljcem DR-a i  načelnikom Općine Ernestinovo, 26. studenoga 2016. obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Ernestinova i odali počast poginulim pripadnicima 101. brigade ZNG-a/HV-a, braniteljima i civilima istočne Slavonije. Udruga Stoprve je sudjelovala u suradnji s Udrugom hrvatskih dragovoljaca i branitelja DR-a Gornje Vrapče, svaka s po jednim autobusom, uz financijsku potporu Grada Zagreba. Okupilo se 110 sudionika uglavnom članovi spomenutih udruga – pripadnici  101. brigade ZNG-a, Samostalne satnije Podsused i dr. postrojbi, članovi obitelji poginulih te gosti: učenici i mladež, izaslanstvo Vijeća Gradskih četvrti Podsused – Vrapče i Stenjevec te izaslanstvo UHVDDR-a RH – Ogranak Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Obišli smo spomen obilježja i poginulima odali počast, a na centralnom Spomen križu na nasipu između Ernestinova i Paulin Dvora i prisjetili se junačkih djela pripadnika 101., 100., 130. osječke brigade, Samostalne satnije Podsused i domaćih dečki. Zamijetili smo da su na Spomen križu popravljena oštećenja. Svojim radom i umijećem, bez naknade gospodin Jozo Nikolić iz Vladislavaca spasio ga je od daljnjeg propadanja. Njemu i načelnicima općina: Vladislavci, gospodinu Marjanu Tomasu i Ernestinovo, gospodinu Matiji Greifu zahvaljujemo na brizi i urednosti okoliša Spomen križa.

Uz obilježavanje, održan je još jedan tradicijski susret učenika-povjesničara OŠ Dragutina Domjanića iz Gajnica, pod mentorstvom  Jasenke Štimac, prof. povijesti i OŠ Ernestinovo, pod mentorstvom Natalije Bulić Kuić, prof. povijesti, s pripadnicima Stoprve. Njihove prezentacije o DR-u raznježile su nas do suza i svijetli su, hvale vrijedan,  primjer izvannastavnog obrazovnog rada u školama.

Nakon što je  Natalija Bulić Kuić, prof. – učiteljica povijesti osmislila i pokrenula Projekt: Domovinski rat 1991. – 1998., realizirali su ga učenici – povjesničari OŠ „Antunovac“ i Ernestinovo kroz pet školskih godina, od 2011. do 2016., u suradnji s učenicima i djelatnicima obiju škola i škola u Slavoniji i Zagrebu (D. Domjanića), hrvatskim braniteljima (i iz Stoprve) i brojnim gostima, uz financijsku potporu općina: Antunovac i Ernestinovo.

Na osnovi stečenih iskustava u učenju i suradnji s institucijama i braniteljskim udrugama u  istraživanju DR-a iznjedrio je novi projekt: Ja domovinu imam, u srcu je nosim! Pokreću ga Natalija Bulić-Kuić, prof., učiteljica povijesti u OŠ Ernestinovo i OŠ „Antunovac”; Blanka Polić, prof., učiteljica povijesti u OŠ Vladimir Nazor, Čepin; Jasenka Štimac, prof., učiteljica povijesti u OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb i učenici povjesničari sve četiri škole. Biti će to međuškolski projekt učenika-povjesničara i učiteljica (učitelja) povijesti na državnoj razini.

Želja nam je da se što više škola uključi u provedbi projekta a učenici prezentiraju bogatu prošlost i ljepotu Lijepe naše, njegovanjem i promicanjem vrijednosti Domovinskog rata, uz potporu hrvatskih branitelja, jedinica lokalne samouprave i tijela državne uprave.

VRH