U zagrebačkoj Gradskoj četvrti Podsused – Vrapče na području Mjesnog odbora Gornje Vrapče imenovan je i otvoren Trg Stjepana Severa, u spomen na svog sugrađanina koji je kao časnik 101. brigade ZNG-a 6. prosinca 1991. poginuo u Domovinskom ratu. Trg je otvoren nakon što su 29. ožujka 2017. Stjepanova majka Ankica, ujak Krešimir Filipčić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otkrili natpisnu ploču Trg Stjepana Severa. Tristotinjak nazočnih, gromkim pljeskom, odalo je zahvalnost Stjepanu Severu za junačko djelo u obrani Domovine, a Gradu Zagrebu na prihvaćanju prijedloga VMO Gornje Vrapče, uz snažnu podršku UHBDR 101. brigade ZNG-a/HV-a za imenovanje Trga.

Stjepan Sever, sin Ankice i Stjepana, rođen je 9. siječnja 1966. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu te Fakultet političkih znanosti završio je u Zagrebu. Nije bio oženjen.

Zagrepčanin – Vrapčan, intelektualac – profesor, s nepunih 25 godina života, dragovoljno pristupa prvoosnovanoj pričuvnoj susedgradskoj i zagrebačkoj 101. brigadi ZNG-a na dan njezine mobilizacije – 18. rujna 1991. Svojim kolegijalnim i intelektualnim sposobnostima i znanjima, posebice u poznavanju neprijatelja i prosudbi njegovih zločinačkih nakana i djela, od prvih dana zamijećen je od svojih kolega, uvažavan i cijenjen. Na prvoj crti zagrebačke bojišnice, preko Kupe, u mjestima: Desno Sredičko i Lasinja, početkom listopada 1991., kao izvidnik iskazuje se svojom hrabrošću, vojnim znanjima i vještinama u prikupljanju podataka, sa svojim suborcima, o rasporedu i smjerovima napada neprijatelja.

U vrijeme sve izglednijeg pada Vukovara, 101. brigada je s Pokuplja prebačena na istočnoslavonsko bojište i 21. studenoga 1991., sučelila se sa snagama neprijateljajužno od Osijeka. Stjepan Sever postavljan je za pomoćnika zapovjednika 2. bojne za spoznajne poslove. Druga bojna brigade, kojom je zapovijedao Ahmet Puškar, odmah je razmještena na prvu crtu obrane i u suradnji s bojnom iz 100. brigade ZNG-a i slavonskim brigadama vodila žestoki boj na glavnom pravcu napada neprijatelja, u mjestima Antunovac i Ivanovac, posebice od 24. 11. do 6. 12. 1991. Spoznajni podaci o neprijatelju, koje su izvidnici bojne prikupljali prema uputama Stjepana Severa bili su od presudnog značenja za vođenje boja. Iako nije morao, u rajon rasporeda neprijatelja ponekada odlazio je i sa svojim izvidnicima. Brinuo je za njihov život. Ne samo zato što su mu bili podređeni, oni su bili prije svega njegovi predratni i ratni prijatelji, neki i susjedi  – GV-jci (hrabri dečki iz Gornjeg Vrapča), kojima je neizmjerno vjerovao.

Nakon zauzimanja Antunovca (5. 12. 1991.) JNA i pobunjeni Srbi nastavili su napad na glavnom smjeru prema Ivanovcu (6. 12. 1991.) – rajonu obrane 2. bojne. Nakon što je izvidnike bojne pripremio za izviđanje neprijateljevih bojnih djelovanja, ispred prve crte bojišnice Antunovac – Ivanovac, hrvatski vitez – junak Domovinskog rata Stjepan Sever, odlučio je (iako nije morao), poći s izvidnicima i osobno voditi akciju. Na toj zadaći u tijeku bojnih djelovanja, u kiši vrelog čelika minobacačkih granata, oko podneva, na oltar Domovine položiše svoja mlada tijela Stjepan Sever, Željko Plahinek i Vlado Škrilac. U neposrednoj blizini ranjeni su izvidnici Zvonko Razum i Krunoslav Samošćanec.

Stjepanu Severu posmrtno su dodijeljeni: čin pukovnika i odličja: Spomenica Domovinskog rata i Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Prije početka programa otvaranja Trga njegovi susjedi – hrvatski branitelji, udruženi u UHDIBDR-a Gornje Vrapče, koji su i inicirali imenovanje Trga, godinama njegujući lik i djelo Stjepana Severa,  na mjesnom groblju, u neposrednoj blizini, odali su počast poginulom Stjepanu Severu.

Program otvaranja Trga – u spomen na lik i djelo Stjepana Severa, utvrdio je Organizacijski odbor Vijeća MO Gornje Vrapče na čelu s predsjednikom Anđelkom Vučenikom, a s velikim ushićenjem i entuzijazmom vodila Kristina Vučenik. Toplim riječima dobrodošlice obratila se mami Ankici, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, izaslaniku ministra obrane i načelnika GS OS HV-a Siniši Ratkoviću, izaslaniku ministra hrvatskih branitelja Nenadu Križiću, pripadnicima 101. brigade (među kojima i ratnim zapovjednicima Ivici Hrnčiću i Jozi Petraševiću), generalu Petru Stipetiću, predstavnicima gradske uprave (među kojima Vesni Helfrih, Vlasti Ivčević i Miodragu Demi), vlč. Luki Slijepčeviću, predstavnicima mjesne samouprave i stranaka, a nadasve pripadnicima brojnih braniteljskih udruga, HVIDRE, mještana, učenika … Nakon odavanja počasti poginulom Stjepanu Severu i svim poginulim hrvatskim braniteljima – minutom šutnje, Folklorni ansambl „Vrapčanci“ izveo je Lijepu našu. Potom su učenici OŠ Gornje Vrapče, koju je pohađao i Stjepan izveli prigodan recital. Stjepan se uz brojne obveze bavio i sportom. Bio je odličan šahist, član ŠK Podsused i vrlo učinkovito je trenirao kadetkinje kluba. Trenirao je i taekwondo – nositelj plavog pojasa. Juniori Taekwondo kluba Susedgrad – Sokol, uz trenera Tina Soleničkog demonstrirali su svoja umijeća u borilačkim vještinama.

Predsjednik VMO Gornje Vrapče Anđelko Vučenik evocirao je uspomene na Stjepana, kojega je odlično poznavao i zahvalio svima koji su pridonijeli imenovanju Trga Stjepana Severa u spomen na hrvatskog viteza iz Gornjeg Vrapča, koji je svoj mladi život dao za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

O Stjepanovom ratnom putu u obrani Lijepe Naše govorio je njegov zapovjednik Ahmet Puškar, naglasivši njegovu hrabrost  i časničke vrline. Na žalost, prisjećajući se i njihovog zadnjeg susreta. Pred očima ovdje nazočnih Zvonka Razuma i Krunoslava Samošćaneca – naši suborci: Stjepan Sever, Željko Plahinek i Vlado Škrilac,  Domovini su podarili svoje živote i svojom krvlju ispisali najsjajnije poglavlje hrvatske povijesti.

Siniša Ratković, nakon što je pozdravio ratne zapovjednike 101. Ivicu Hrnčića i Jozu Petraševića, te generala Petra Stipetića, prenio je pozdrave i zahvalnost ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića i načelnika GS OS RH general zbora Mirka Šundova.

Svečani čin otvorenja Trga Stjepana Severa uslijedio je nakon prigodnog govora Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba: … Ova je ploča znak da pamtimo Stjepana i njegova djela, da  dalje živi s nama i da će živjeti dokle god bude demokratske Hrvatske. Ovime hrvatskom branitelju i vitezu Stjepanu Severu Grad Zagreb s poštovanjem odaje priznanje i zahvalnost! Nakon otkrivanja ploče, majci Ankici Sever poklonio je umanjenu ploču s imenom Stjepana Severa. Mama Ankica, usprkos tuzi za izgubljenim sinom i nemogućnosti nazočenja kćeri Jasne (koja radi i živi u inozemstvu), smogla je snage zahvaliti svim braniteljima koji su poklonili svoje živote hrvatskoj domovini. Potom je vlč. Luka Slijepčević, župnik u Župi sv. Barbare u Vrapču predvodio molitvu za pokojnog Stjepana i sve poginule branitelje.

Na druženju uzvanika, branitelja i građana evocirane su uspomene na poginulog Stjepana i ostale poginule pripadnike 101. brigade ZNG-a/HV-a.

Udruga HBDR-a 101. br ZNG-a/HV-a Zagreb, zahvaljuje: svima koji su pridonijeli imenovanju Trga imenom Stjepana Severa (9. 1. 1966. – 6. 12. 1991.) pripadnika 101. i pukovnika HV-a, a naročito gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, predsjedniku GČ Podsused-Vrapče Dubravku Perošu, predsjedniku VMO Gornje Vrapče Anđelku Vučeniku, Udruzi hrvatskih dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Gornje Vrapče te sponzorima: Taekwondo klubu Susedgrad – Sokol, Ljekarni Filipčić, Pekarni Klasje, Fast food-u Limenka, Klubu starijih osoba i umirovljenika Gornje Vrapče, ISPOS-u, Karlu Lončaru i dr.

Posebna zahvalnost svima nazočnima, a domaćinima Vrapčanima na vrhunskoj organizaciji.

Na žalost, u proteklih 26 godina Grad Zagreb imenovao je prema poginulim pripadnicima 101. tek Ulicu Miroslava Milića, Ulicu Darka Mateše i Trg Stjepana Severa. Ne zaboravimo da je 101. brigada ZNG-a/HV-a do kolovoza 1992. imala najveći broj poginulih pripadnika (39) u odnosu na ostale zagrebačke brigade.

VRH